Hjem » Sådan finder du den rigtige Mattes gjord

Sådan finder du den rigtige Mattes gjord

Rasmine Laguna Kristensen april 19, 2022 Ingen kommentarer

Mattes gjorde er et af de produkter, som vi får aller flest spørgsmål omkring. Derfor har vi lavet dette indlæg, hvor du kan læse alt den vigtigste information du skal bruge, for at finde den helt rigtige gjord til netop din hest.

Mattes gjorden fremstilles specielt efter dine ønsker. Således kan du vælge både farver på gjorden, lammeskindsovertrækket, gjordens form og længde, samt hvorvidt den skal være med eller uden elastiske remme. Gjordene fås både til dressur, spring, western og islændere/ponyer.

Mattes gjorden kommer i 4 former, som matcher hver sin kropstype:

Den halvmåneformede: Er god til heste med brede ribben, kort ryg og hængebug, hvor gjorden har tendens til at glide frem og lægge sig for tæt ved albuen.

Den anatomiske: Egner sig til heste med et almindeligt sadelleje, hvor der er god plads op til albuen, og gjorden normalt ikke har tendens til at glide frem eller tilbage.

Den asymmetriske: Er god til heste, som ikke mangler lidt plads op til albuen, hvor gjorden har tendens til at lægge sig en smule for tæt. Således opnår hesten en større bevægelsesfrihed. 

Den atletiske: Er lavet til heste, som har en slank krop, og lidt høj manke, hvor gjorden har tendens til at glide tilbage.

Gjorden kommer både i slim-line modellen som er i læder, og i quilt(tekstil). Vi anbefaler at vælge slim-line modellen, da den vil være lidt mere modstandsdygtig overfor skidt og snavs, som kan sprøjte op på gjorden når man rider med den.
Derudover er gjorden betrukket med lammeskind, som sidder fast med velcro, så man nemt kan tage det af og på for at vaske, eller skifte ud. Gjorden skal altid have lammeskind på, da den er ikke lavet til at blive brugt uden overtrækket. Det smarte er at man kan skifte lammeskindsovertrækket, og man kan købe et nyt at skifte ud med, således at gjorden kan holde i rigtig mange år.

Gjorden har et bredt stykke på midten, som fordeler trykket på brystbenet, som virker komfortabelt på hesten, og dermed letter presset. Ligeledes er den udstyret med en ring, hvor hjælpetøjler kan fastgøres til.

Mattes gjorden skal typisk være en smule længere end gjorde fra andre mærker, idet de “buer” som gjorden er designet med, skal ligge ud for albuen, således at man opnår maksimal bevægelsesfrihed. Man skal derfor også måle op til dressurgjorden efter følgende specifikke anvisninger:
Du sadler hesten op med sadel, underlag, sadelpad og hvad du ellers normalt rider med. Du måler derefter fra bunden af sadelklappen på den ene side, under maven og over til samme punkt på den anden side. Du trækker derefter 30cm fra det mål du får, og runder op til næste størrelse.
Dvs. måler du fx 103cm, trækker du 30cm fra og runder op til 75cm.

Man skal dog tage i mente, at lammeskindet kan blive en lille smule fladt med tiden, og gjorden dermed bliver en smule længere. Dvs. hvis du får 71cm vil vi normalt anbefale at blive på en 70cm.

Du designer selv din Mattes gjord, og den bliver håndlavet på fabrikken i Polen helt fra bunden. En anden ting man kan tage stilling til, er hvorvidt gjorden skal have elastik i remmene eller ej. Som udgangspunkt bør det nævnes at elastikken i Mattes gjorden er meget hård, så det er næsten svært at føle en forskel. Det er dog selvfølgelig op til den enkelte rytter hvad man præfererer. En gjord uden elastik, kan hjælpe med at sørge for at sadlen bliver liggende præcis hvor den skal. En gjord med elastik kan modsat være mere behagelig for hesten og give mere fleksibilitet, samt den bliver nemmere at spænde op.

Vi anbefaler ligeledes at man vasker sin gjord ofte med Mattes lammeskindssæbe, som man også kan købe på vores webshop. Det er vigtigt at man vasker det, når lammeskindet begynder at blive svedigt, da det kan ødelægge lammeskindet, hvis sveden får lov at tørre ind og lammet sætter sig i klumper. Mattes lammeskind er i højeste kvalitet, og er fremstillet af en krydsning af Australsk merino uld, og denne uld kan absorbere op til 8 gange sin egen vægt i fugt.

Ligeledes bør det nævnes, at farvet lammeskind, som fx sort, i nogle tilfælde vil kunne smitte af, og det anbefales derfor at vælge farven “grafit” istedet som alternativ.

Hvis du har brug for vejledning til, hvilken gjordform, størrelse eller design, som egner sig til din hest, så skriv eller ring endelig til os. Vi vil typisk få brug for et billede af din hest sadlet op fra forfra og fra siden, for at vurdere hvilken gjord som vil egne sig bedst til din hest. 

Rasmine Laguna Kristensen

Web Site

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.